
Kjell Dyberg-Ek visade axplock från tidningsurklipp från utryckning under de 20 åren som han var verksam vid brandkåren i Hörby
Kjell var verksam vid brandkåren i Hörby från 1980 – 2000. På den tiden hade man god kontakt med massmedia i området. Detta medförde att de bilder som togs i samband med brandkårens insatser även gavs till Kjell. Han visade ett axplock av detta digra bildmaterial.
Det jag inte kände till var att Staffan Salomonsson varit aktiv i brandkåren under lång tid före Kjells tid.
Ett av Kjells första uppdrag var att medverka i en trafikolycka vid Bialitt. Det var en trehjulig bil, en Messerschmidt, som hade krockat. I bilen satt två personer som hade omkommit. Detta var tufft när man var ny på jobbet.
På den tiden rådde en stor gemenskap i kåren. Varje fredagskväll samlades all personal i bastun och gick igenom den gångna veckans insatser. Om någon mådde dåligt av arbetet kunde detta fångas upp på ett effektivt sätt av arbetskamraterna. Kjell har tidigare berättat att det är mycket viktigt att man vid insats först inställer sig på stationen och tar på sig branduniformen. På detta sätt blir arbetet inte så personligt utan det blir en yrkesroll som man befinner sig i.
Under den tid som Kjell var verksam i Hörby var det ca 100 utryckningar per år. I dagsläget är det ungefär det dubbla. Detta beror på att trafikolyckorna har ökat.
En episod som gjort stort intryck är den när en oljetank skulle delas på Åkerholms gamla verkstad år 1981. Detta var ett arbete som utförts flera gånger tidigare. Tankarna skars sönder (skärbränning) och kunde bli till två vatten kar som användes i lantbruket. Nu hände emellertid detta att tanken flög i luften och ena gaveln flög iväg ca 100 m. Men som väl var kom ingen till skada. Men varor på Minilivs, som låg i närheten, ramlade ner från hyllorna.
Kjell berättade att det räckte med 6 cl bensin i en 200 liters bensitank för att blandningen skulle bli explosiv.
På ett ganska tidigt stadium utrustades en av brandbilarna med en videokamera.
Ett problem med deltidsbrandkåren var/är att det kan inträffa att utryckningspersonalen kommer till olycka där en anhörig är inblandad.
Att Hörbyån svämmar över är ingen nyhet. Det hände 1970. Söderängen översvämmades då och det diskuterades om dammluckorna i Osbyholm skulle sprängas, för att lätta på vattentrycket. 1980 var det åter översvämning. Då öppnades bl.a. dammluckorna i Osbyholm så att vattnet i Hörbyån lättare kunde passera ut i Ringsjön.
Detta och mycket mera berättade Kjell om i torsdags.
Vid pennan
Ulf Sivhed
Kjell i berättartagen.