Scandi Standard   

Jonas Tunestål, vd för Scandi Standard, presenterade sig själv och företaget.

Jonas har ett förflutet på Ugglarps slakteri i Hörby. Där jobbade han först som slaktare för att så småningom avsluta sin karriär där som vd. Han tillträdde som vd för Scandi Standard för 2,5 år sedan. Jonas bor i Vollsjö.

Namnet Scandi Standard syftar på skandinavisk standard när det gäller kycklinguppfödning. Företaget var för mig, fram till i gårkväll, ett okänt företag. Jag har ändå ovetande köpt deras produkter under lång tid. De har 40% av försäljningen av kycklingprodukter i Sverige under namnet Kronfågel. Förutom kycklingköttet tillvaratas i stort sett allt från kycklingen. Fötterna går till Sydostasien och andra produkter går t ex till fiskfodertillverkning (ej norsk laxodling). Den andra stora konkurrenten är Guldfågel, som också har 40% av marknaden. Atria har ca 10%.

Det finns mycket importerad kyckling i Sverige. Det allra mesta går till restauranger och storkök. Priset är lägre för importerad kyckling än svensk. Man försöker, lite listigt, sälja importkyckling med gula och blå färger på förpackningen.

Företaget har verksamhet i Sverige (Kronfågel), Danmark (Danpo), Irland (Manor Farm), Norge (Den Stolte Hane), i Finland (Naapurin Maalaiskana) samt ett nyligen inköpt bolag i Lettland.

Företagets årsomsättning är nu 13,5 miljarder och det produceras ca 1 miljard måltider baserat på ca 170 miljoner kycklingar.

Kycklingproduktion i Norden kännetecknas av bl.a. låg antibiotikaanvändning. Antibiotika används endast när det finns ett behov och det behovet är ytterst litet. Från 0,2% till ingen användning alls, jämfört med genomsnittet i Europa som är 20%. Den låga antibiotikaanvändningen i Norden beror bl.a. på ett balanserat foder (ingen slentrianmässig inblandning av antibiotika i fodret), duktiga kycklinguppfödare och att vi inte har samma klimat som i t.ex. Sydeuropa. Där är antibiotikaanvändningen stor.

Jonas nämnde även att det finns många typer av salmonella på kontinenten, men endast de aggressiva formernas redovisas.

Enligt honom är risken att få salmonella från en svensk kyckling i det närmaste obefintlig. Han jämförde kyckling med importerad ruccola, där risken är betydligt större för en salmonellainfektion.

Enligt honom ska man inte jämföra salmonellarisken med mat-ägg, där är risken helt annorlunda. Produktionen av mat-ägg är dessutom koncentrerad till mycket stora uppfödare.

Jonas som drog sen ett exempel från grisproduktion. I Sverige används ett genomsnitt på 15 mg, i Norge 7 mg, i Danmark 30 mg och i Italien 270 mg antibiotika som ett genomsnittsvärde per gris. Tänk på det när ni äter parmaskinka!

50% av koldioxidutsläpp i produktionen kommer från sojafoder. Företaget arbetar med att få ner detta utsläpp.

Vi fick också lära oss att det endast finns två ”kycklingraser”, som används i produktionen. Här bedrivs hela tiden avelsarbete. Jonas berättade att man har gått från att avla fram kycklingar med stora bröstmuskler till en kyckling med mera balanserad muskelsättning.

Vid pennan

Ulf Sivhed