Kårchef Cecilia Bergenheim

Lottakåren

Mötet inleddes med att Distriktsguvernören gav en kort presentation av det nya distriktet (se veckobrev för mötet den 16 januari 2025).

Cecilia Bergenheim är kårchef för Lunds Lottakår med 230 medlemmar. Den startade 1930. För att bli medlem i lottakåren krävs att man är kvinna och folkbokförd i Sverige.

Hon inledde med en historisk återblick av lottakåren. I Stockholm bildades Stockholms Landstormskvinnors Förening den 10e september 1924. Det var en civil förening som skulle vara en allmän hjälpreda åt Landstormen som t.ex. med förtäring, pappersarbete och luftförsvar. Namnet kom från den finska Lotta Svärd-rörelsen (efter Fänrik Ståls sägner). Andra uppgifter var att ta hand om finska krigsbarn och även mottagning av de som kom med de vita bussarna.

Lotta Svärd-rörelsen upphörde i Finland 1944 efter krav från Sovjetunionen i fredsuppgörelsen med Finland efter 2:a världskriget.

Under 2:a världskriget fick Lottakåren nya uppdrag som förutom tidigare nämnda, även bl.a. sjukvård, telefonister och spaning. Bilkörning ingick inte för där fanns bilkårister. År 1944 hade lottakåren 110 000 medlemmar jämfört med 1924 då de var 24 st.

Lottarörelsen är en av 18 olika frivilliga försvarsorganisationer. Dessa är särskilt viktiga i totalförsvaret (Förordning 1994:524).

Lottakåren är ett sätt för kvinnor att engagera sig i totalförsvaret.

Exempel på nuvarande uppdrag i Länsstyrelsen är: stabsarbete, underrättelsearbete, registrering, stabsgruppsarbete, storkökskocksarbete, instruktörsarbete.

Kan hjälpa till vid större ”katastrofer” som skogsbrand, pandemi, vaccinationsvärd och med medicin till isolerade.

Sedan berättade Cecilia kort om Hemvärnet (tidigare Landstormen 1940 efter riksdagsbeslut 1940). I Sverige finns totalt 40 förband varav 4 i Skåne. Det finns även 25 musikkårer. Man kan vara med i hemvärnet från det man är myndig till 70 års ålder. Hemvärnet lyder under militärregionchefen.

6, 24, 90 gäller för Hemvärnet och betyder: insats inom 6 timmar, 24 timmar hela förbandet på plats, uthållighet i 90 dagar.

Vid pennan och kameran

Ulf Sivhed

 Cecilia Bergenheim, kårchef Lottakåren Lund